Klasičan model unapređenja prodaje s primjenom u poslovanju STR uz pomoć…

Piše: Gazibegović Sanjin

Prije par mjeseci sjedim tako sa familijom, okupili se, pijemo kafu (Zanima vas koju? O tome ćemo nekom drugom prilikom, hehe) i razgovaramo o svemu. Između ostalog, zabavili smo se i temom poskupljenja, trgovanja, velikih prodajnih objekata i prodavnica, da bi u svemu tome daidža spomenuo i jednu poznanicu koja ima STR (manju prodavnicu). Godinama žena uspješno posluje po principu – kupi proizvode u trgovačkom centru (supermarket), na njihovu cijenu (njen trošak nabavke) dodaj par feninga i izloži ih u svojoj prodavnici (primjer: 500 g kafe u supermarketu plati 6,15 KM i prodaje je u svojoj prodavnici po cijeni 6,35 KM).

Vjerovatno ćete pomisliti kako ima trgovinu na nekoj lokaciji koja joj osigurava monopolski položaj pa može poslovati po tom principu, ali griješite jer se njena prodavnica nalazi u strogom centru grada i u neposrednoj blizini postoji još trgovina. Ona uspješno posluje primjenjujući samo ovaj princip, a zamislite kako bi imala još veći promet i zaradu da je primijenila neku od metoda unapređenja prodaje. Cijela ta priča o njenom poslovanju proizvela je u mojoj glavi ideju, tačnije, klasični model unapređenja prodaje nadogradila sa nekoliko novih elemenata koji donose višestruku kako ličnu tako i profesionalnu korist, a bez povećanja troškova.

Rast prodaje i veća zaradaDakle, dolazim na tu ideju, uzimam mobitel – inače Nokia jer je najbolja 😉 – i zapisujem na To Do listu „istražiti model unapređenja prodaje i objaviti članak“. Nakon što sam razmislio o svemu i završio obaveze koje sam imao, došao je red da se objavi i ovaj članak i objasnim vam kako funkcioniše ovaj model unapređenja prodaje.

Koliko sam upoznat, u mom gradu postoji jedan trgovački centar i jedan ugostiteljski objekat koji koriste ovaj klasični model unapređenja prodaje. Vjerovatno se i u drugim gradovima rijetko primjenjuje ovako nešto, tako da vjerujem da će vam ono što pročitate ovdje biti od koristi i pomoći vam da povećate promet vaše prodavnice i ostvarite veću zaradu.

Mislim da je vrijeme da vam kažem o kojem modelu se radi. Riječ je o modelu bodovanja, koji u osnovi ima sistem prikupljanja bodova koje kupci mogu zamijeniti za neki od proizvoda određene vrijednosti ili za koje mogu dobiti nagradu (po izboru vlasnika trgovine).

Među „velikima“ ovaj model unapređenja prodaje koristi Mercator, ali vrijeme je da i mali trgovci (STR), koji rade po principu sa početka ovog članka unaprijede svoju prodaju uz pomoć bodova i Mercatora. Vjerovatno ste čuli za Mercator-ove „Pike“ i razne pogodnosti koje vam donose, a sad ih možete iskoristiti još više. Poslujući po principu sa početka članka, nabavljajući proizvode u Mercatoru (i kod njihovih partnera) i primjenjujući sistem bodovanja za vaše kupce, zagarantovan vam je veći promet i bolja zarada. Kupce će vam privući kako sama nagrada tako i nesvakidašnji način poslovanja prodavnice.

Kako to ustvari funkcioniše u praksi

Vijeme je da dokažem kako ovaj „nadograđeni“ model unapređenja prodaje s primjenom u poslovanju STR uz pomoć Mercatora, funkcioniše u praksi.

Za svako potrošenih 2 KM dobijate 1 Pika bod, a pika bodove možete sakupljati kupovinom prehrambenih i svakodnevnih namirnica, odjeće i obuće te sportske opreme kao i u drogerijama i parfimerijama Beautique.

Bonitetni sistem sakupljanja i korištenja Pika bodova ima tri nivoa:

       Ukupna vrijednost u KM      |      Broj sakupljenih Pika     |     Bonitet u %     |     Ušteda u KM

                 500 KM                                         250                                2                         10,00

               2500 KM                                       1.250                               4                        100,00

               7000 KM                                       3.500                               6                        420,00

 

Za lakše razumijevanje, praktično ću vam objasnit kako model funkcioniše koristeći prvi nivo bonitetnog sistema. Dakle, vi ste vlasnik prodavnice (STR) i poslujete na taj način što nabavljate proizvode u supermarketima, povećavate ima cijenu za 0,20 KM (vaša razlika u cijeni – RUC) i po tako uvećanoj cijeni prodajete ih vašim kupcima. Odlučili ste da unaprijedite prodaju i koristite model koji vam prezentiram. U Mercator supermarketu ste besplatno zatražili Pika karticu, dobili ste je i idete u nabavku proizvoda za vašu trgovinu. Za potrošenih 2 KM dobijate 1 Pika bod i skupljate ih do prvog nivo bonitetnog sistema od 250 pika bodova. U toku poslovanja, po vašoj želji, primjenjujete sistem bodovanja i za vaše kupce, te ćete ih nagraditi nekim poklonom ili popustom u visini u kojoj ćete isti ostvariti sa Mercator-om.

Dakle,

– 2 KM = 1 Pika

– za nabavku potrošeno 500 KM = 250 Pika bodova

(sa 250 Pika bodova ostvarili ste pravo na uštedu od 10 KM)

– uračunati troškovi nabavke u cijene proizvoda u vašoj trgovini 500 KM * 0,20 KM vaša razlika u cijeni po proizvodu = 100 KM ukupna RUC

Ukupni prihodi = 600 KM

Ukupni troškovi = 500 KM

Dobit (zarada) = 100 KM

+

Popust u Mercator-u od 10 KM koji ćete iskoristiti kao nagradu za vaše kupce

 

Jednostavno rečeno, potrošili ste za nabavku 500 KM, uvrstili tih 500 KM u cijene u vašoj prodavnici i dodali na svaki proizvod po 0,20 KM RUC te tako vratili uloženih 500 KM i zaradili 100 KM, a nabavljajući proizvode u Mercator-u obezbijedili ste sebi mogućnost da 10 KM iskoristite za nešto čime ćete nagraditi vaše kupce.

Svoje bodove lako možete zamijeniti za popuste na Mercator prodajnim mjestima. Uz Pika karticu ostvarujete dodatni popust na cijenu označenog artikla. Zavisno od proizvoda koji je označen, isti možete iskoristiti kao poklon za vaše kupce, a npr. 10 KM popusta za prikupljenih 250 pika bodova iskoristiti poslije ili čak u istom trenutku iskoristiti obje pogodnosti ako već imate prikupljen dovoljan broj pika bodova.

Još malo pa kraj

Partneri u bonitetnom sistemu sakupljanja i korištenja Pika bodova su: DP Marketi, Intersport, Modiana i Beautique. Detaljnije informacije o vrstama Pika kartica i njihovim karakteristikama možete dobiti ovdje. Preporučujem da izaberete Zelenu pika karticu jer vam pruža mogućnost da sve svoje obaveze izmirite jednom mjesečno.

slana soba

PP_Terme

PP_Stilles

HIT TOURS - maj 2014

greenoil - juli 2014

TRIGLAV - juni 2014

Sve informacije o Pika karticama, procedurama i potrebnim dokumentima za dobijanje istih možete pronaći na službenoj web stranici Mercator-a.

Naravno, volio bi čuti i vaše mišljenje o ovome što ste pročitali. Stoga, na stranici ispod članka, možete ostaviti svoj komentar. Hvala.

nova-vijest