Ne treba vam web stranica!

Piše: Gazibegović Sanjin

Da, dobro ste pročitali. Nije riječ o grešci u naslovu. Neću vas ubjeđivati kako morate imati web stranicu jer vi najbolje znate da li vam je potrebna. Postavlja se sada pitanje, da li zaista znate da vam (ni)je potrebna ili samo mislite da znate. Ponavljam, neću vas ubjeđivati da trebate stranicu, ali ću vam ukazati na neke prednosti i koristi koje vam donosi web stranica, koje vam probleme može riješiti pa sami donesite zaključak.

Izrada web stranicaWeb stranica je odličan alat za promociju vas i vaše djelatnosti. Niti jedan drugi medij vam ne pruža više prostora i mogućnosti za manje novca od web stranice. Sada ćete reći, pa i web stranica ne košta malo. Griješite!

Ona vam može sačuvati mnogo novca naročito ako je koristite za ličnu promociju ili mali biznis jer se više pažnje poklanja funcionalnosti, a znatno manje dizajnu pa samim tim takve stranice ne zahtijevaju prevelika novčana izdvajanja iz vašeg budžeta. Uloga web stranice nije ništa manje značajna u poslovanju velikih kompanija. Kako bi vam ukazao na to koliko prisutnost na internetu doprinosi smanjenju troškova, navesti ću vam jedan primjer.
Ako uzmemo da cijena oglašavanja dnevno u novinama iznosi od 100 KM pa do 5.000 KM, a web hosting za smještanje web stranice uz GRATIS domenu godišnje košta 35 KM plus od 50 KM do 300 KM (ili malo više) jednokratno za izradu stranice, već ste uštedjeli mnogo, a imate i veću korist budući da je web stranica dostupna 24 sata tokom cijele godine milionima onih koji više koriste internet nego što čitaju novine.

Kao ekonomista znam koliko je, u vrijeme recesije, za firmu važno upravljanje troškovima i njihovo smanjenje naročito ako se bavite malim biznisom. Pri izboru između web stranice i nižih troškova vjerovatno ćete birati ovo drugo, ali vam se sada pruža prilika da ne morate birati i možete imati oboje – i niske troškove i web stranicu.

U današnjim uslovima, gdje se susrećemo sa nelojalnom konkurencijom od velike je važnosti da pojedinci i kompanije grade svoj brend. Na internetu će mnogi negativno komentarisati vaše proizvode (iako možda to ne zaslužujete, ali mnogo je zlih jezika) ili će preovladavati pozitivni komentari na proizvode konkurencije što vas dovodi u nezavidan položaj i stvara vam gubitke.
Ne bi trebali dozvoliti da drugi utiču na vaš brend samo zato što niste prisutni na internetu. Koristite vlastitu web stranicu za izgradnju pozitivnog imidža kompanije i svojih proizvoda. Čak i ako su kritike negativne možete biti uključeni u konverzacije što dokazuje da je vaš biznis odan kupcima.

Možda ste već sada promijenili mišljenje i odlučili da imate web stranicu za vaš biznis ili ličnu promociju te vas zanima kako najjeftinije možete sprovesti svoju odluku u djelo. Sačekajte da vam predstavim još neke prednosti web stranica.

Kada je riječ o prednosti za vaš biznis ona se ogleda u tome što za svaki proizvod ili uslugu možete imati relevantnu fotografiju, detaljne informacije i cijenu, informacije iz kompanije tj. sve ono što interesuje potencijalne kupce ili ono što smatrate da o vama trebaju znati. Kupci i potencijalni poslovni partneri mogu lakše stupiti u kontakt s vama i napraviti poslovni odnos. Ako vam se kupci jave sa molbom da ih upoznate sa karakteristikama vaših proizvoda i usluga, možete ih jednostavno usmjeriti na svoju web stranicu i detaljno informisati o svemu. Ukoliko promovišete sebe i svoj individualni rad, web stranicu možete iskoristiti da objavite svoja dostignuća, napredak u karijeri i priznanja, da objavite fotografije na kojima ste u društvu uglednih i priznatih osoba iz vaše branše.

Sve se to pozitivno odražava na vas i vaš posao, doprinosi vašem imidžu, a sve tako jednostavno preko web stranice može biti dostupno klijentima, poslovnim partnerima i drugima. Neka bude i jeftino, brzo i savršeno – totalno. Odaberite omiljeni paket i kreirajte svoju web stranicu još danas!