Umjetnost elegantnog putovanja bez stresa: Praktični savjeti za putovanje avionom sa malim ručnim prtljagom

Putovanje avionom sa malim ručnim prtljagom zahtjeva pažljivo planiranje kako biste izbjegli neprijatnosti tokom putovanja. Posebno tokom praznične sezone, kada je aerodromska gužva na vrhuncu, elegantno putovanje postaje umjetnost. U ovom tekstu vam donosimo smjernice koje vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite ručni prtljag i imate udobno putovanje avionom. Evo nekoliko savjeta na šta treba obratiti pažnju kako biste olakšali sebi, ali i osoblju na aerodromima.

Prvi savjet, čekirajte se online na vrijeme! Prilikom čekiranja na aplikaciji aviokompanije aktivirajte slanje važnih obavijesti putem SMS-a. U slučaju da ne budete imali pristup internetu na aerodromu, pored e-maila bit ćete i putem SMS-a obavješteni o kašnjenju ili odlaganju leta.

Prije izlaska iz kuće provjerite da li ste ponijeli sve potrebne dokumente! Držite važne dokumente poput pasoša, avio karte, rezervacija hotela i novčanika, novca i kartica u bubreg torbi. Također, preporučujemo da sve rezervacije imate spremne na mobitelu u PDF formatu, često na pasoškim kontrolama prilikom ulaska u neku zemlju pitaju za razlog dolaska, a nerijetko traže i dokaze o smještaju te povratnu kartu.

Dođite na aerodrom dovoljno rano kako biste imali dovoljno vremena za provjeru bezbjednosti i ukrcavanje.

Veličina i težina prtljaga

Obratite pažnju na pravila i preporuke specifične za aviokompaniju s kojom putujete kako biste izbegli neprijatnosti na aerodromu.  Provjerite pravila aviokompanije u vezi sa maksimalnim dimenzijama i težinom ručnog prtljaga. Ove informacije se mogu razlikovati među različitim aviokompanijama.

Odjeća

Razmislite o pametnom pakovanju kako biste maksimalno iskoristili prostor. Roll-up tehnika pakovanja može pomoći da uštedite prostor. Obucite udobnu odjeću tokom putovanja. Ako putujete u različite klimatske uslove, razmislite o slojevima koji vam omogućavaju prilagođavanje temperaturi. Izbjegavajte japanke ili štikle. Razmislite i o vrsti odjeće koju ćete obući, a koja bi trebala biti laka za skidanje i oblačenje u malom prostoru avionskog WC-a.

Elektronika

S obzirom na to da ćete morati izvaditi laptop na sigurnosnom pregledu (security check), sve elektronske uređaje poput laptopa, tableta i telefona, spakujte na dohvat ruke. Kad dođete na sigurnosni pregled izvadite laptop i odložite ga u posebnu kutiju na pokretnoj traci.

Pokloni

Ne trošite sate na zamršeno umotavanje poklona koje ćete nositi u svom ručnom prtljagu. Upakovane poklone može otvoriti, pretražiti i pregledati osoblje za sigurnost aerodroma. Uzmite poklon vrećicu koja se može sklopiti i spakovati ili sačuvajte svoje vještine stručnog pakiranja dok ne stignete na odredište. Nikako nemojte nositi igračke koje izgledaju kao oružje, to uključuje igračke pištolje, vodene pištolje, praćke, pikado i sportske palice.

Lijekovi i lična njega

Ako koristite lijekove, držite ih u originalnom pakovanju sa odgovarajućim receptima. Ograničenja u vezi sa tečnostima se i dalje primjenjuju, pa pripazite na to. U tekućine se ubrajaju tekućine koje se tokom leta koriste u medicinske svrhe ili zbog posebnih prehrambenih zahtjeva, uključujući i dječju hranu, zatim gelovi, paste, losioni, mješavine tekućina i čvrstih tvari, paste za zube, gelovi za kosu, pića, sirupi, parfemi, pjena za brijanje, dezodoransi i ostali predmeti sličnog sadržaja. Tekućine zapremine do 100ml ili 100g, spremite u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Najveći dozvoljeni kapacitet plastične vrećice ne smije imati zapreminu veću od 1 L. Sadržaj plastične vrećice mora biti prikladno spremljen (uočljiv) a vrećica mora biti zatvorena. U drogerijama možete pronaći posebna mala pakiranja stvari za higijenu. Preporučujemo vam da kupite dezodorans u stiku, a umjesto klasičnog losiona za tijelo kupite onaj u čvrstom stanju.

Kao i elektronske uređaje, i vrećicu sa higijenom složite da bude na dohvat ruke, morat ćete prilikom sigurnosne kontrole vrećicu s tekućinama izvaditi iz torbe i odložiti je zajedno sa svojim stvarima u kutiju.

Liquides

Bubreg torba poželjna

Pored torbe u kojoj ste spakovali stvari nikako ne smijete imati sa sobom imati klasičnu, ručnu torbu. Osoblje aviokompanije vam može naplatiti dodatnu cijenu za to (od 40 do 70 eura, zavisi sve od aviokompanije), računaju je kao dodatni prtljag. Zato je odlična ideja da ponesete bubreg torbu. Dovoljno je mala, a u nju možete smjestiti pasoš i sve ostale sitnice, novčanice, ključeve, ruž… Bit će uz vas, a i lakše je odložiti samo bubreg na traci nego vaditi sve iz džepova.

Kad dođete na sigurnosni pregled, skinute je i odložite je zajedno sa ostalim stvarima na traku.

Dodatna oprema za udobnije putovanje

Uključite neophodnu opremu za putovanje, kao što su slušalice, putni jastuk, držač za mobitel, čepiće za uši i čitač elektronskih knjiga, kako biste učinili let udobnijim. Svaka od streaming platformi nudi opciju downloadovanja filmova i serija, prije poslaska skinite svoje omiljene i bez smetanja možete gledati omiljenu seriju sa Netflixa u avionu. Ukoliko želite spavati ili čitati knjigu obavezni su čepići za uši.

Sigurnosna kontrola

Kad se približite sigurnosnoj kontroli skinite jaknu, nakit, sat, kaiš, izvadite iz torbe tekućine u kesici, to ćete odložiti u jednu kutiju na pokretnoj traci, zatim izvadite laptop, koji odlažete u drugu kutiju. Ruksak ide posebno na traku.

Ulazak u avion

Provjerite da li je broj vašeg sjedišta u prednjem ili zadnjem dijelu aviona, u skladu s tim ulazite na prednja ili zadnja vrata aviona. Što brže možete se smjestite na vaše sjedište. Ukoliko imate prtljag s točkićima, smjestite ga u spremnik iznad svog sjedišta, a ako je riječ o ruksaku stavite ga ispod sjedišta ispred vas da bi vam bio što bliže, tako ćete manje praviti gužvu prilikom izlaska iz aviona.

Iako ste ih već čuli milion puta, pažljivo poslušajte upute osoblja aviona prije polijetanja. Nakon toga telefon prebacite u flight mode, stavite slušalice i uživajte.

IZVOR: FBL.BA