Zašto sam pohađao kurs o pregovaranju, šta sam naučio i zašto ga smatram važnim

U životu ne dobijamo ono što zaslužujemo, nego ono što sami ispregovaramo.

Jednom prilikom sam pročitao da tokom dana gotovo 50% vremena uvjeravamo i pregovaramo oko običnih i skoro nevažnih stvari do onih bitnih za život i karijeru. Nedugo nakon toga na jednom portalu za razvoj mladih pronašao sam ponudu za pohađanje edukacije sa temom pregovaranje. Odmah sam se sjetio onih 50%, a kako sam u to vrijeme već bio aktivan i u oblasti izrade web stranica znao sam da će mi kurs biti od koristi i da moram iskoristiti pruženu priliku.

Tokom trajanja edukacije shvatio sam važnost iste, a još više sam se uvjerio u tu činjenicu u vremenu poslije, kad sam počeo primjenjivati naučeno i dodatno usavršavati znanje iz te oblasti. U životu ne dobijamo ono što zaslužujemo, nego ono što sami ispregovaramo.

Pregovaranje je dio tzv. mekih vještina koje su potrebne za uspjeh u današnjem vremenu. Ono kao vještina pomaže u privatnom životu, poslovnom okruženju, nadopunjuje prezentacijske i prodajne vještine, asertivnu komunikaciju i upravljanje konfliktom. Shvatio sam da pregovaranje danas nije stvar izbora, već više ili manje uspjeha u životu i poslu. Ako ću pola svog života provesti u pregovaranju, morao sam poduzeti nešto da ono što više bude uspješno.

Kroz ovu edukaciju naučio sam šta je zapravo pregovaranje te na čemu se uspješno pregovaranje zasniva. Naučio sam osnove o definisanju očekivanja od pregovaranja, kako se pripremiti za pregovaranje, šta su centralni dijelovi, koliko su važni aktivno slušanje i neverbalna komunikacija kao elementi komunikacijskih vještina, kako racionalno iskoristiti vrijeme tokom pregovaranja i kako prepoznati kad je pregovaranje uzaludno odnosno neće dovesti do ispunjenja ciljeva ili dogovora. Takođe sam naučio kako izbjeći manipulaciju tokom pregovaranja te kako upravljati emocijama i izbjeći eventualni konflikt.

Pregovaranje za početnike – Edukacija o pregovaranju, pregovaračkim vještinama i strategijama. Januar 2015. godine