Najbolje vrijeme za kupovinu auta

Piše: Gazibegović Sanjin

Nedavno sam se na BAZApodataka stranici na Facebook-u dotakao teme „kupovina novog auta”. Sada se vjerovatno pitate kakve veze imaju automobili sa portalom o finansijama. Pa, čime plaćate auto pri kupovini? Novcem. A, novac sapada pod finansije. Ne, nisam tu da se šalim na Vaš račun ili da Vam pišem o tome kako morate raspolagati rezervama novca ili podići kredit za kupovinu ove “potrebe”, jer auto je danas potreba, dva ili više njih je luksuz. 🙂

U nastavku Vam želim iznijeti nekoliko stvari o tome kada je najbolje kupiti automobil i zašto, kako bi uštedjeli novac. Neki kažu da je to poslije ljeta (august i septembar) jer se tada pojavljuju novi modeli na tržištu, ali po mom mišljenju najbolje vrijeme za kupiti novi automobil po nižim cijenama je sami kraj i početak godine, a objasnit ću Vam i zašto.

Image “Auto kuće su započele aktivnosti privlačenja kupaca uvođenjem raznih akcija. Tako naprimjer možete već sada kupiti novi automobil po nešto nižim cijenama i uz to dobiti neki dobar poklon za vašeg četverotočkaša.

Kako kažu, u Renault-u imaju “nemoralnu” ponudu u kojoj uz kupovinu novog auta po akcijskoj cijeni na poklon dobijete 4 aluminijske felge i zimske gume.
Po mom mišljenju, ovaj i slični potezi su pokušaj da se još obavi prodaja po višim cijenama te da će se nakon toga (u 11. i 12. mjesecu) za kupovinu novog auta moći uštedjeti nekoliko stotina maraka dodatno na akcijske cijene.”

Kao što vidite, prodavači su prvo krenuli sa blagim sniženjem cijena i ponudili neke usluge ili dijelove gratis. To je pokušaj da se još obavi prodaja, onima koji su se u tom periodu dvoumili oko kupovine, po povoljnijim cijenama za prodavača. Međutim, na kraju mora doći do još većeg pada cijena zbog sezonskih uticaja.

Zašto cijena dodatno pada?

Za kupovinu automobila odlučite se posljednjeg radnog dana u mjesecu ili tromjesečju kada su prodavači automobila očajni i nude posebne akcije kako bi i sami zaradili svoj bonus zbog prodatog auta.
Nove automobile kupujte u mjesecima na samom kraju i početku godine. Zašto? Budući da je vrijeme raznih praznika potrošači imaju povećane finansijske izdatke za kupovinu poklona, odlazak na zimovanje ili proslavu Nove godine tako da ne razmišljaju o kupovini auta pa opada potražnja za njima te se prodavači odlučuju na dodatno sniženje cijena i razne poklone kako bi privukli Vašu pažnju. Dakle, ne žele izgubiti neki kontinuitet u prodaji kao i spomenute bonuse.


Ko je bio “najhrabriji”? Šta još spušta cijenu automobila u BiH
 

Image

Samo par dana prije početka mjeseca novembra Peugeot je ponudio jedan model automobila pri čijoj kupovini ostvarujete popust od 7.800 KM i dobijete tri poklona dok su neke auto-kuće u oktobru davale popuste koji su se kretali od 2.000 – 2.500 KM.
S obzirom na ekonomsko stanje u BiH i finansijsku sposobnost građana, više se vrši kupovina polovnih automobila iz inostranstva.
Olaksice koje su date građanima BiH za uvoz polovnih vozila, dovele su do toga da se izuzetno kvalitetna i očuvana vozila mogu nabaviti/uvesti po pristupačnim cijenama. 

“Nemoralna” ponuda…

Image 


je postala još “nemoralnija”!



Članak je prvobitno ranije objavljen na portalu BAZApodataka.tk [pročitaj]